top of page

SEO’da İçerik Uzunluğu ve SERP’lere Etkisi

  • serpgezgini
  • 20 Oca
  • 10 dakikada okunur

seo'da içerik uzunluğu ve serp'lere etkisi

SEO içerik üretiminde öteden beri merak uyandıran bir konu var. İdeal içerik uzunluğu kaç kelimedir? Bu sorunun arka planında aslında SEO’da içerik uzunluğu ve sıralamalara etkisi var. Hangi konuda kaç kelimelik bir içerik yazmanın gerekli veya yeterli olduğu öteden beri SEO içerik üreticilerinin merak ettiği bir konudur. Hal böyle olunca, bu konu hakkında yerli yersiz çok sayıda teori üretilmiş durumda. Bu yazıda bizim amacımız, bunlara bir yenisini eklemek değil. SEO’da içerik uzunluğu ve SERP’lere etkisi konusunu objektif veriler ışığında aydınlatmaktır.

 

SEO İçeriklerinde Kelime Sayısı Sıralamaları Yükseltir Mi?

 

Bir konu hakkında SEO makalesi yazarken içerik uzunluğuna dikkat ediyor musunuz? Belli bir kelime sayısında SEO içeriği üretmeniz istendiğinde bu sayının ne anlama geldiğini hiç düşündünüz mü? Örneğin “şu konu hakkında 750 kelimelik bir yazı” veya “bu konu hakkında 1500 kelimelik bir makale” gibi ifadelere hiç tanık oldunuz mu? Eğer tanık olduysanız SEO’da içerik uzunluğu ve SERP’lere etkisi konusu mutlaka dikkatinizi çekmiştir.

 

Gerçekten de Google algoritmalarının SEO’da içerik uzunluğu ile sıralama ilişkisi hakkında nasıl bir çalışma mantığına sahip olduğu SEO’cular için önemli bir merak konusudur. Nitekim web sitesi içerik yönetimi süreçlerinde bu tür hesaplamalar sıkça yer alır. Bu yüzden SEO dünyasında içerik uzunluğu ile sıralama ilişkisi hakkında bugüne kadar birçok görüş dile getirildi. Ne var ki, Google’ın konuya ilişkin yönergelerini dikkatle incelediğimizde bu konuda hiçbir sayı belirtmediğini görüyoruz.

 

Peki neden? Çünkü Google için içerik kalitesi içeriğin kelime sayısından çok daha önemli. İçeriğin kelime sayısının kalite kriterlerinin önüne geçmemesi için Google bu konuda net bir sayı belirtmiyor. Peki o zaman, SEO’da ideal kelime sayıları hakkında ifade edilen görüşlerin dayanakları nedir? Niçin SEO uzmanları çeşitli anahtar kelimeler için farklı kelime sayıları belirleyip buna göre içerik planları oluşturmakta? Geliniz bu konular hakkında biraz kafa yoralım. SEO’da içerik uzunluğu ve SERP’lere etkisi konusunu örnekler üzerinden inceleyelim.

 

SEO Makalesi İçerik Uzunluğu Hakkında Örnekler

 

Dijital ajans ekosistemi içinde SEO içerik editörleri farklı ihtiyaçlara göre farklı kelime sayılarında içerik üretir. Söz konusu olan bir blog yazısıysa, genellikle 1000 ile 1500 kelimelik içeriklerin yeterli olduğu düşünülür. Kategori yazıları için en az 750 kelimelik makaleler istenir. Ürün açıklamalarında en az 100 kelime yeterli bulunur. Rekabetin yüksek olduğu ürünlerde ise yaklaşık 300 kelimelik açıklamalar ön plandadır. Backlink yazılarının ise yaklaşık 750 kelime olması birçok SEO içerik uzmanının tercihidir.

 

Bununla birlikte, son yıllarda SEO içerik üretiminde artan rekabet koşulları, makale uzunluğunda önemli değişimlere yol açtı. Örneğin 5 yıl öncesine kadar kategori yazılarında 500 kelimelik açıklamalar yeterli kabul ediliyordu. Oysa e-ticaret siteleri için SEO yöntemleri geliştikçe bu konuda rekabet arttı. Kategori sayfalarında içerik uzunluğu 1500 ile 2000 kelime düzeyine çıktı. Bu rekabette çıtayı online pazaryerleri yükseltti. Öyle ki, bu platformlarda kategori içeriklerinde kelime sayısı 2500 kelimenin bile üzerine çıkmaya başladı.

 

Peki ya blog içerikleri? SEO dünyasındaki değişimler elbette blog makalelerine de yansıdı. Nitekim bu alanda da son yıllarda ciddi bir artış var. Blog formatında içerik üretmek için yaklaşık 5 yıl öncesine kadar 1500 kelime çok fazla kabul ediliyordu. Oysa artık 2000 ile 2500 kelime arasındaki içeriklerin sıralamalarda daha avantajlı olduğu yönünde pek çok inceleme mevcut. Ki bizim de kanaatimiz bu yönde. Şu şartla ki, içerikte kelime sayısını kalite konusunda bir ölçüt olarak görmemek lazım. Aksi durumda ne yazık ki içeriksel SEO hataları oluşur.

 

Başka bir deyişle, konuyu derinlemesine inceleyen makaleler SEO’da içerik uzunluğu ve SERP’lere etkisi konusunda daha başarılı. Ancak SEO içerik türlerinde pek çok sıralama kriteri vardır. Dolayısıyla uzun yazdığınız her içerik SERP’lerde ilk sırada çıkacak diye bir kural yoktur. Nitekim içerik uzunluğu ve kelime sayısı bir sıralama kriteri değildir. SEO’da içerik uzunluğu ve SERP’lere etkisi üzerinde düşünürken işte bu temel perspektiften hareket etmek lazım.

 

SEO’da Kısa, Orta, Uzun İçerik Ne Demek?

 

SEO uyumlu içerik üreticileri, içerik uzunluğu hakkında kısa, orta ve uzun içerik şeklinde bazı tanımlar kullanır. Aslına bakarsanız, bu tanımların hiçbir sağlam temeli yoktur. Çünkü SEO’da içerik uzunluğu ve SERP’lere etkisi konusunda küçük bir araştırma yaptığımızda bile bu tanımların sürekli değiştiğini görmekteyiz. Benzer bir durum, SEO blog yazıları için ideal kelime sayısı konusunda da geçerli. SEO’da iyi bir içerik üretmek için aslında hiçbir kelime sayısına ihtiyacımız yok.

 

Bazı görüşlere göre 1500 kelimelik içerikler uzun içeriklerdir ve ideal kelime sayısına sahiptir. Başka görüşler ise bunu orta uzunluk olarak görür ve yetersiz bulur. Bu görüşteki SEO uyumlu içerik yazarı ve içerik üreticileri, 2000 ve üzerini SEO’da içerik uzunluğu ve SERP’lere etkisi bağlamında daha faydalı görür. Tüm bu görüşlerin ortalamasını aldığımızda, SEO uyumlu içerik türlerinde ideal kelime sayısının 1100 ile 2000 arasında değiştiğini görmekteyiz.

 

SEO dünyasında son yıllarda uzun içeriklere ilgi ve talep epeyce arttı. Bu yüzden bu tür farklılıkları bir anlamda normal görebiliriz. Nitekim, Google’ın yapay zeka algoritmaları devreye girmeden önce 300 kelimelik yazılar orta uzunluk olarak kabul edilirdi. Oysa günümüzde SEO içerik yazarlığı alanında çalışanlar bunu yeterli görmemekte. Dahası, yakın döneme kadar 2000 kelime ve üzerindeki SEO makalelerinin okuyucuyu yoracağı düşünülüyordu. Oysa artık pek çok içerikte bu kelime sayılarının aşıldığını görmekteyiz.

 

Tabii bu konuda kesin bir görüş birliği olmadığını da belirtelim. Günümüzde birçok SEO uzmanı 1000 kelimelik içerikleri SEO’da ideal kelime sayısı bağlamında yeterli görmeye devam ediyor. Kimileri ise 2500 kelime ve üzerine uzun içerik diyor ve bu tür içerikleri SERP’lerde daha başarılı görüyor. Dolayısıyla iyi bir dijital içerik üreticisi ve UGC content editörü bu konularda kendi içgörülerini oluşturabilir. Şu şartla ki, bir içeriğin SERP başarısını sadece kelime sayısına bağlamamak lazım. Kelime sayısı burada sadece içeriğin yeterliliği hakkında bir ipucu sağlamakta. SEO’da kalite kriterleri, kelime uzunluğundan çok daha önemli.

 

Google Yönergelerine Göre İçeriklerde İdeal Kelime Sayısı Nedir?

 

SEO dünyasında Google Yönergeleri bugüne kadar birçok konuda nasıl davranmamız gerektiğini göstermiştir. Ancak SEO’da içerik uzunluğu ve SERP’lere etkisi hakkında bu yönergelerde kesin bir bilgiye rastlamıyoruz. Aslına bakarsanız, Google’ın bu konuda net bir açıklama yapmaması doğal bir durumdur. Çünkü açıklama yaparsa vereceği sayılar SEO içerik makaleleri için kelime sayısı kuralları haline gelir. Bu durumda Google’ın içerik kalitesine öteden beri yaptığı vurgular önemini kaybeder.

 

Bu bakımdan, SEO alanında dijital içerik üreticisi 500 veya 1000 kelimelik bir makale yazmakla herhangi bir SEO kriterini yerine getirmiş olmuyor. Google algoritmaları içeriğin kelime sayısıyla değil kalitesiyle ilgileniyor. Fakat işin püf noktası şu ki, bazı aramalarda yaklaşık 1800 ile 2200 kelimelik içerikler daha iyi bir konum elde ediyor. Web sitesi içerik yöneticisi olarak hizmet verenler bunu unutmamalı. Fakat bunu genellemek mümkün değil. SEO’da içerik uzunluğu ve SERP’lere etkisi hakkında düşünürken bunu unutmamak lazım.

 

Gerçekten de Google, bugüne kadar SEO içerik üretiminde kalite artışını teşvik etmek için birçok düzenlemeyi devreye aldı. Yapay zeka bileşenlerini kullanmaya başlaması bu konuda en önemli kilometre taşlarından biriydi. RankBrain ve BERT algoritmalarının devreye girmesiyle birlikte kaliteli içerikleri daha kolay bulmaya başladı. Böylelikle içeriklerin biçimsel özelliklerine değil, niteliklerine daha fazla önem verdi. Algoritmalar günümüzde içerikleri tıpkı sıradan bir kullanıcı gibi değerlendirme becerisine sahip.

 

Bu açıdan ele aldığımızda Google SEO makalelerinde içerik kuralları bağlamında sayıların önemli olmasını bekleyemeyiz. SEO’da içerik uzunluğu ve SERP’lere etkisi bağlamında kelime sayısı hakkında kısa, orta veya uzun gibi kavramlar anlamlı değildir. İçerik uzunluğu hakkında bu tür ifadeler yerine sayı değerini kullanmak bizce daha anlamlı. Bu sayede içerik hazırlama örnekleri daha sağlam bir temele oturur. Ve ileride ortaya çıkacak değişimlerden etkilenmez.

 

SEO İçerik Oluşturma Stratejilerinde Kelime Sayısına Niçin Önem Veriliyor?

 

Yukarıda konuyu Google açısından ele aldık. Ancak bir de SEO dünyasındaki yansımalarına bakmak lazım. Çünkü her ne kadar Google açısından içerikte kelime sayısı bir sıralama kriteri değil ise de SEO dünyasında artan rekabet koşulları bizi bu konuda da düşünmek durumunda bırakıyor. Dijital ajans ekosisteminde SEO’da içerik uzunluğu ve SERP’lere etkisi konusunda pek çok kabul mevcut. Bu kabuller, SEO içerik stratejisi oluştururken karşımıza sıkça çıkmakta. İçerik nasıl hazırlanır konusunda faydalı bilgiler için linki tıklayabilirsiniz.

 

Gerçekten de arama motoru algoritmaları bazı durumlarda bazı kelime sayılarına daha fazla avantaj sağlıyorsa o zaman bunu dikkate almamızda yarar var. Yani kelime sayısının Google için önemi yok deyip konuyu kapatamayız. Fakat SEO’da içerik uzunluğu ve SERP’lere etkisi konusunda genel bir kural da koyamayız. Algoritmaların hangi durumlarda hangi kelime sayılarını daha olumlu karşıladığını ise ancak deneme-yanılma yöntemiyle öğrenebiliyoruz. Ki SEO’da içerik uzunluğu hakkında birçok uzmanın bu yöntemle edindiği bir görüş veya kanaati mutlaka vardır.

 

SERP’leri incelediğimizde bazı aramalarda yaklaşık 2000 kelimelik içeriklerin daha avantajlı olduğunu görmekteyiz. Şu şartla ki, içerikte konu hakkında gerçekten faydalı ve orijinal bilgilerin yer alması gerekir. Konunun dışına çıkarsanız, başlıklarla ilgisi olmayan açıklamalar yaparsanız, anahtar kelimeleri özensizce kullanırsanız yazıyı şişirmiş olursunuz. Bu tür uzun içeriklerle sıralamalarda avantaj kazanacağınızı düşünmemelisiniz. Bazı durumlarda ise 500 kelimelik açıklamalar bile üst sıralarda, hatta snippetlerde çıkar. SEO’da içerik uzunluğu ve SERP’lere etkisi işte böylesine karmaşık bir konudur.

 

Bu konuda doğru içgörü ve bakış açılarını ancak zaman içinde kazanabilirsiniz. 2025 SEO stratejileri çerçevesinde doğru kararları almak için ise başka birçok noktaya dikkat etmelisiniz. 2025 yılında geliştireceğiniz SEO stratejileri için bazı durumlarda 1000 kelimelik, bazı durumlarda ise 2000 kelimelik içerikler yeterli olabilir. SEO içerik editörlüğü alanında hizmet veriyorsanız önceliği daima içerik kalitesine vermelisiniz. Kelime sayısına değil. SEO’da içerik uzunluğu ve SERP’lere etkisi bağlamında bu noktayı unutmamalısınız.

 

SEO’da 1800 ile 2200 Arası Kelime Sayısı Hangi Durumlarda Avantaj Sağlar?

 

Bildiğiniz gibi SEO’da anahtar kelimelerde rekabet her zaman aynı yoğunlukta değildir. Ana sorgularda ve bir-iki kelimelik söz öbeklerinde rekabet daha yüksektir. Ancak kuyruk uzadıkça rekabet azalmaya başlar. Anahtar kelime eğer yeni bir sorguya ait ise bu durumda rekabet henüz başlamamış demektir. Anahtar kelimelerin arama hacimleri arttıkça rekabet zorlaşmaya başlar. Dolayısıyla içerik stratejisi duruma göre değişir.

 

Söz konusu olan eğer rekabetin yüksek olduğu ana sorgularsa, içerikte kelime sayısının 1800 ile 2200 arasında olmasının daha avantajlı olduğunu görüyoruz. Ancak bunu tek başına yeterli görmemeli ve kesinlikle bir SEO kriteri gibi düşünmemelisiniz. İçerikte eğer temel SEO optimizasyonları yoksa bu kelime sayısı sıralamaları olumlu yönde etkilemez. Fakat diğer kriterlerin de olabildiğince yerine getirildiğini varsayarsak evet, ana sorgular için bu sayı aralığı sıralamalarda avantaj sağlıyor.

 

Başka bir deyişle, SEO’da içerik uzunluğu bağlamında rekabet koşulları önemlidir. Rakibiniz 1500 kelimelik bir içerikle ilk sırada çıkıyorsa aynı sorguda siz onunla 700 kelimelik bir içerikle rekabet edemezsiniz. Peki ya üzeri? Bu noktada ekstrem bir örnek verelim. Diyelim ki gözünüzü kararttınız ve rekabetin yüksek olduğu zor bir arama için 10.000 kelimelik bir makale yazdınız. Ne var ki bu yazının ilk sırada çıkacağını kimse garanti edemez. SEO’da içerik uzunluğu ve SERP’lere etkisi konusunda bunu unutmamalısınız.

 

Şöyle basit bir hesap yapalım. Alt başlıklar arasındaki kelime sayısı en fazla 300 olmalı. 10.000 kelimelik bir yazıda, her bölümde yaklaşık 250 kelime kullanmış olsanız içerikte 40 alt başlık etiketi oluşur. Bu tür bir makale yazmak için gerçekten de çok haklı bir sebebiniz olmalı. Ve SEO’nun temel teknikleri konusunda hata yapmamalısınız. Aksi durumda makaleniz çok düşük bir indeks alır. Kaldı ki iyi bir içerik planlaması yaparsanız bu konudan en az 4 farklı SEO makalesi de çıkarmanız mümkün. Bu durumda odaklamaları daha iyi yapar, ana sorgularda şansınızı daha fazla artırırsınız.

 

Etkili Bir İçerik İçin SEO Odaklı Blog Yazıları Kaç Kelime Olmalı?

 

Bana soracak olursanız, ana sorgular için SEO’da içerik uzunluğu 2500 kelimenin üzerine pek çıkmamalı. Eğer çıkacaksanız, makalenizi çok iyi optimize etmeli ve konunun hakkını gerçekten vermelisiniz. Yoksa tüm emekleriniz boşa gider. SEO’da içerik uzunluğu ve SERP’lere etkisi konusunda genel bir kural olmadığını da unutmamalısınız. Yani yazınızı gereksiz yere uzatmak yerine kısa özetlerle ilerletirseniz SERP’lerde başarılarınız organik olarak artar.

 

SEO alanına yeni adım atan bloggerlar, “SEO uyumlu blog yazısı kaç kelime olmalı?” sorusunu oldukça merak eder. Hatta konu seçimi ve içerik uzunluğu konusunda zaman zaman ikilemde kalırlar. İçerik pazarlaması alanında deneyim kazandıkça bazı yazıların daha kısa olduğu halde sıralamalarda daha avantajlı olduğunu görürler. SEO’da içerik uzunluğu ve SERP’lere etkisi bağlamında işte bu deneyimler genel bilgilerden çok daha değerlidir.

 

Bugüne kadar bu tür durumlarla yeterince karşılaşmadıysanız endişe etmenize gerek yok. Zaman içinde siz de SEO’da içerik uzunluğu ve sıralama ilişkisinin mantığını daha iyi kavrayabilirsiniz. Ayrıca en fazla hit alan siteler üzerinden çeşitli incelemeler yapmak da bu bağlamda faydalı olur. Böylelikle zihninizde daha net stratejiler belirmeye başlar. Bu da SEO’da içerik uzunluğu ve SERP’lere etkisi konusunda başarı şansınızı artırır.

 

Konuyu netleştirmek gerekirse, ana sorgular için hazırlayacağınız blog yazılarınızda 1800 ile 2200 kelime aralığını tercih edebilirsiniz. Ancak içerik hazırlama sürecinde odakta her zaman bir ana sorgu olmaz. Eğer herhangi bir niş alanda SEO uyumlu içerik yazma konusunda güzel bir sonuç almak istiyorsanız, bu sorgular için 700 kelime yeterli olur. Konuyu daha da rafine hale getirip çok daha niş sorguları hedeflerseniz ideal kelime sayısı konusunda 500 civarı yeterli olur. SEO’da içerik uzunluğu ve SERP’lere etkisi bağlamında bunlar SEO metin yazarlığı için uygun ipuçlarıdır.

 

Özgün İçerikli Backlink Yazıları Yaklaşık Kaç Kelime Olmalı?

 

SEO dünyasında backlink yazıları da bir bakıma blog yazısıdır. Ancak blog yazılarından bazı açılardan farklılaşır. Güzel içerikli iyi bir backlink yazısının ortalama 750 kelime olması yeterlidir. Eğer konu ve anahtar kelimeyi iyi seçip nokta atışıyla iş yaparsanız amacınıza ulaşırsınız. Backlinkler için SEO’da içerik uzunluğu ve SERP’lere etkisi bu sayede daha uygun bir sonuca ulaşır. Bu tür yazıları 1000 kelime ve üzerine çıkarmak ise zaman kaybı ve maliyet yaratır.

 

Bloglara backlink ekleme konusunda şu noktayı hiçbir zaman unutmamalısınız. İçeriğinizi backlinklerle desteklerken tüm konuyu detaylarıyla anlatmamalısınız. İçeriğinizi güzelce özetleyip uygun kelimelerden link verirseniz backlinkler amacına ulaşır. Dijital içerik yazarlığı böylelikle daha başarılı sonuçlar verir. Gereksiz yere uzayan yazılar ise okuyucunun ilgisini kaybetmesine yol açar. Bu da daha yüksek hemen çıkma oranı anlamına gelir. SEO’da içerik uzunluğu ve SERP’lere etkisi bağlamında bu tür püf noktalarını mutlaka gözetmelisiniz.

 

Yeni Sorgularda SERP Başarısı İçin Kelime Sayısı Kaç Olmalı?

 

SEO’da ideal içerik uzunluğu konusunda bu da önemli bir sorudur. Diyelim ki seçtiğiniz odak anahtar kelime o güne kadar hiç çalışılmamış bir konu. Yani daha önce kimsenin dikkatini çekmemiş bir şey bulduğunuzu varsayalım. Ki bu tür durumları da SEO stratejileri içinde değerlendirmek gerekir. Bu durumda eğer sadece ilgili sorgudan trafik çekmeyi amaçlıyorsanız 500 ile 700 kelime arasında bir içerik uzunluğu yeterlidir.

 

Bununla birlikte şunlara da mutlaka dikkat etmelisiniz. İçeriğiniz ve siteniz temel SEO optimizasyonlarına sahip olmalı. Çünkü SEO site optimizasyonu içeriğinizin görünürlüğünü ciddi ölçüde etkiler. Verdiğiniz bilgiler nokta atışıyla çalışmalı ve işe yaramalı. İlk cümlenizden son cümlenize kadar her şey konuyla doğrudan ilgili olmalı. Alt başlıklar konunun önemini ortaya koymalı. Anlatım şekliniz net ve basit olmalı, kafa karıştırmamalı. İçeriğiniz eş anlamlı kelimeler içermeli ve botların içeriği bulmasını kolaylaştırmalı. Böylelikle SEO’da içerik uzunluğu ve SERP’lere etkisi konusunda daha güzel sonuçlar elde edersiniz.

 

Diğer taraftan, yeni sorgular hakkında geliştirebileceğiniz tek SEO stratejisi bu değildir. İçeriğinizin ana sorgulardan da trafik çekmesini sağlamanız mümkün. Bu gibi durumlarda SEO’da içerik uzunluğu için yaklaşık 2000 kelime daha avantajlıdır. Bu tür bir içerikte yukarıdakilere ek olarak şunlara da dikkat etmenizde yarar var. Alt başlıklarda uygun anahtar kelimeleri geçirmelisiniz. Kullandığınız her anahtar kelimede yoğunluğun en az yüzde 0.5 düzeyinde olmasını sağlamalısınız. Anahtar kelimelerde gereksiz tekrarlara düşmemelisiniz. Ve her anahtar kelimeyi kullanıcılar için anlamlı ve faydalı bir bağlam içinde kullanmalısınız.

 

Ürün, Marka ve Kategori Sayfalarında SERP Başarısı İçin İçerik Uzunluğu Ne Kadar Olmalı?

 

Bu soru da yine SEO içerik editörlüğü alanında oldukça merak uyandıran bir sorudur. Ancak yukarıdakiler gibi kesin bir cevabı yoktur. Rekabet koşullarına göre bu soruya farklı cevaplar vermek mümkün. SEO’da içerik uzunluğu ve SERP’lere etkisi konuya, anahtar kelimeye, bağlama, rekabet koşullarına, arama hacimlerine göre değişen bir konudur. Bununla birlikte, mesleki içgörülerinizle uygun kelime sayısı hakkında yorum yapmanız mümkün.

 

Eğer kendi ürünlerinizi üretiyor, web siteniz üzerinden çok özel bir ürün satışı gerçekleştiriyorsanız 300 ile 500 kelime arası açıklamalar SEO uyumlu ürün açıklaması bağlamında uygundur. Ve bu çalışmayı, KOBİ’ler için en etkili SEO yöntemleri arasında değerlendirebilirsiniz. Rekabet düzeyi arttıkça içerik kalitesini de ihmal etmeden kelime sayısını artırmanız faydalı olur. Unutmayın ki pazaryerlerinin kategori sayfalarında artık 2000 kelimenin altında SEO makalesi yazımı pek yok gibi.

 

Bu bakımdan sitenizde ürün, marka ve kategori sayfaları için SEO’da içerik uzunluğu konusunda karar vermeden önce rakiplerinizin sayfalarını incelemenizde yarar var. Tabii bu yöntem, SEO içerik yazma süreçlerinin tamamı için aslında faydalı bir yöntemdir. Bu tür araştırmalar yapmak, iyi bir içerik üreticisi olmak isteyenlerin işlerinin rutin bir parçası haline gelmeli. Böylelikle özel durumlarda daha başarılı yöntem ve stratejileri daha kolay gerçekleştirebilirsiniz.

 
 
Stil Penceresi
Psikoloji Penceresi
Dekorasyon Evreni
Sıfır Atık Evreni
Oyun Kuralları Koçu
Baklava Dünyası
Rattan Avize Dünyası
Betül Mardin'in Başarı Hikayesi

İletişim:
serpgezgini@outlook.com

Stil Penceresi
Psikoloji Penceresi
Dekorasyon Evreni
Rattan Avize Dünyası
Sıfır Atık Evreni
Oyun Kuralları Koçu
Baklava Dünyası
bottom of page